Geef maar toe dat je het stiekem al mee zong :-) Toen ik deze zonsopgang zag in het midden van Ruaha NP zat dit liedje meteen in mijn hoofd.
Ideaal om mijn volgend reisverhaal te starten!
Na 2 jaar vakantie in België (lees: ik ging alleen wonen en kon even niet reizen), ga ik in 2019 eindelijk terug een verre reis maken.
De keuze was deze keer niet makkelijker dan de vorige jaren. Ik deed al Noord - Amerika, Latijns Amerika en Azië... misschien was het dan eens tijd om naar het zuiden te trekken en Afrika te ontdekken.
Na veel wikken en wegen over wat nu het beste land is als je nog nooit naar Afrika gereisd bent, viel de keuze op Tanzania.
Waar ik het meeste naar uitkeek? SAFARI!!!! :-)
We vliegen van Brussel naar Ethiopië en dan naar Dar es Salaam. Daar aangekomen springen we meteen in de jeep en vertrekken richting Mikumi National Park.
Het is meteen een stevige rit van 6 uur en na het lange reizen met het vliegtuig komt er van sight seeing niet zoveel in huis. We slapen de eerste nacht op een camping niet zo ver van Mikumi NP. We komen zo laat aan dat we onze tenten moeten opzetten in het donker... en dat voor de eerste keer.
De volgende dag begint onze reis echt en al meteen op safari. Spannend!
In Mikumi NP is het een eerste kennismaking met de wilde dieren. Ik voelde me als een blij kind dat bij alles 'OH MY GOD 'riep en 'Oeh, kijk daar'. Het gevoel als je voor de eerste keer een giraf of olifant in het wild ziet, is niet te omschrijven.
F-A-N-T-A-S-T-I-S-C-H!
Na de eerste kennismaking met de wilde dieren, overnachten we op camping Bastian. Het is er heel gezellig vertoeven met een zwembad, bar, kampvuurtje,...
De volgende dag zetten we onze reis verder richting Iringa. Hier houden we even halt om wat inkopen te doen op het marktje. Nadien rijden we verder naar onze volgende slaapplaats: een Masaïdorp. We komen aan als het donker is en slaan onze tenten opnieuw op. We zetten ons rond het kampvuur en luisteren met volle aandacht naar de vele verhalen die de Masaï ons voorschotelen, ze dansen en zingen voor ons.
De volgende dag krijgen we een rondleiding in hun dorpje en hebben we nog even de tijd om souvenirs te kopen en cadeautjes aan de kindjes te geven: ballen, ballonnen, snoepjes, frisbee,... ze krijgen vanalles cadeau.
We hijsen ons terug in de jeeps en zetten onze tocht verder richting Ruaha National Park. Hier blijven we een aantal dagen overnachten in het midden van het park (Tourist Banda's). Van hieruit kunnen we heel wat safari's doen: 's ochtends vroeg, 's avonds laat, in het midden van de dag,...
Toch best wel spannend als je 's avonds van het kampvuur naar je hut wil en je de ranger moet roepen om je te begeleiden. Met geweer en zaklamp begeleidt hij iedereen veilig naar de hut. 's Nachts hoor je de nijlpaarden in de nabijgelegen rivier, lopen de hyena's rond je hut,... toch wel zeer indrukwekkend allemaal!
Voor mij is Ruaha de mooiste van de twee parken die we deden. Zeer groot en the Great Ruaha River die erdoor stroomt maakt dat er zoveel prachtige zichten te vinden zijn. Het ligt een beetje uit de lijn van de meer toeristische plekken, maar is zeker de moeite waard.
Vanuit Ruaha rijden we weer richting de oostkust. We passeren opnieuw in Iringa en rijden van daaruit helemaal naar Morogoro. De komende 2 dagen onze uitvalsbasis voor een trekking richting Choma.
Overnachten doen we op de camping: Simbamwenni. Heel gezellig, leuke zitplaatsjes, zwembad,... je kan er ook gewoon in kamer slapen of in de tent lodge. Uiteraard hebben ze ook plaats om je eigen tenten op te slaan.
Hier nemen we afscheid van onze 2 gidsen. We zijn een week lang met hen op pad geweest en ze hebben ons de mooiste safari's bezorgd.
De volgende dag staat onze eerste 'trekking' op het programma, helemaal naar Choma. Het zou een opwarmertje worden voor de komende 3 - daagse trekking in Lushoto. Was me dat even een lachertje... niks opwarmertje! Onderweg bezoeken we een schooltje en de lokale kruidenvrouw (lees: dokter). Met een stevige en lange klim in de benen, mogen we eten bij de mama van 1 van onze gidsen. Na de vermoeiende klim, is dit zeer welkom. Met een goed gevulde maag beginnen we aan de afdaling. Onderweg passeren we nog eventjes aan de waterval om zo weer naar Morogoro te wandelen.
Ondertussen is het 12 juli en zijn we al een dikke week aan het reizen. Vandaag staat er opnieuw een lang rit op de planning, maar liefst 6 uur, helemaal naar het noorden: Lushoto. Van hieruit vertrekken we voor een 3 - daagse trekking door de Usambara Mountains. Na een lange busrit is een gewoon bed zeer welkom :-) We logeren in de Kakakuona Lodge, na een lekkere maaltijd (in een plaatselijk Italiaans restaurant) en een spelletjes avond (lees: een avondje weerwolven), kruipt iedereen onder de wol, hopend op een goede nachtrust.
Na het stevig ontbijt is iedereen klaar voor het volgende avontuur. We doen wel aan Pole Pole... ieder op zijn eigen tempo, rustig, niets overhaasten.
Onze eerste wandeling gaat van Lushoto helemaal naar het Rangwi klooster. Met stevige beklimmingen en heerlijke afdalingen is onze eerste dag goed gevuld. In het klooster mogen we overnachten en kunnen we even genieten van het 'simpele leven'. Warm water komt uit emmers en werd opgewarmd in de keuken. De bedden zijn simpel, maar wel lekker warm gezien het er 's nachts enorm afkoelt.
Wie wil kan 's morgens om 6 uur de misviering bijwonen om nadien aan te schuiven aan de ontbijttafel. Pas hier merken we dat we al meer toeristen tegenkomen. Tot hiertoe hadden we amper andere toeristen gezien (hier en daar een andere jeep in het park). De typische backpackers kom je hier wel tegen.
We zetten onze tocht verder richting Mambo. Aangekomen in Mambo, gaan we meteen door naar onze slaapplaats voor de komende 2 nachten: Magumba View. Hoog bovenop de bergen in Mambo is het genieten van alle vergezichten. Met een beetje geluk kunnen we van hieruit de Kilimanjaro zien liggen, maar dan moet het weer ons gunstig gezind zijn.
Na onze tweede , maar ook de vermoeiendste, dag van de trekking worden we aan onze slaapplaats getrakteerd op een circusoptreden van de plaatselijke circusschool (gerund door een Nederlander). Een fijn moment om onze dag mee af te sluiten.
De laatste dag van onze trekking is ons eindpunt opnieuw onze slaapplaats. Dus we wandelen een rondje in Mambo: we bezoeken een plaatselijke pottenbakkerij (ideaal om weer wat souvenirs in te slaan), bezoeken Mambo view (ook van hieruit zouden we de Kilimanjaro kunnen zien, maar de mist speelt ons parten) en worden bij aankomst aan onze slaapplaats getrakteerd op Afrikaanse dans. De trekking zit erop. 3 prachtige, maar vermoeiende dagen maakten dit tot 1 van de hoogtepunten van onze reis.
Van Lushoto helemaal naar Bagamoyo, kuststad met een rijk historisch verleden. We logeren op camping Firefly, een echte aanrader als je wil overnachten in Bagamoyo. Je kan er ook gewoon een kamer huren, maar wij slaan er voor de laatste keer onze tenten op. Met zwembad en übergezellige tuin, is deze camping de meest favoriete van onze reis.
We ontdekken Bagamoyo met de fiets, brengen een bezoekje aan de Art market, en kuieren langs de kraampjes op de vismarkt. Het is een hele oude stad, maar heeft zoveel charme. Je kan ze gewoon niet overslaan als je in Tanzania bent.
De laatste week van onze reis is ingezet en die brengen we door op het eiland Zanzibar. Met de ferry gaat het vanuit Dar Es Salaam richting Stonetown, hoofdstad van Zanzibar. Je merkt meteen hoeveel toeristischer het eiland is tov Tanzania zelf. Locals worden plots veel schaarser.
We slapen in het Princess Salme Inn hotel en zoeken 's avonds zelf ons eten op de foodmarket. Er is voor elk wat wils: vis, vlees, kebab en zelfs pannenkoeken.
Vanuit Stonetown vertrekken we met de boot en varen de zee op. Er is tijd om te snorkelen en opnieuw besef ik hoe graag ik op en in het water ben. Ik geniet van de prachtige uitzichten boven en vooral onder water. Na ons snorkelpartijtje gaan we naar Prison Island (Changuu). Het werd oorspronkelijk gebouwd als gevangenis, maar daar is het uiteindelijk nooit voor gebruikt. Wél werd het ten tijde van Cholera en de pest gebruikt als quarantaine eiland. Nu is het eiland al een tijdje niet meer bewoond door mensen, maar wel door een groep landschildpadden die er sinds jaar en dag leven. Dagelijks krijgen de schildpadden eten van de toeristen die er met de boot naartoe komen. Ananasschillen, sla... ze krijgen het allemaal naar binnen gewerkt.
Na de middag maken we een 'spice tour', waarvoor het eiland ook bekend staat. Van koffie en peper tot nootmuskaat en Kardemom, je vindt het hier allemaal. Kruiden kopen als cadeautje voor het thuisfront, het is hier de ideale plaats.
Onze laatste 2 stops zijn Paje en Nungwi. In Paje logeren we in de Summer Beach, deze wordt uitgebaat door een Nederlandse, erg handig als je daguitstapjes wil boeken.
Paje is de ideale uitvalsbasis om te gaan snorkelen, duiken, zwemmen met dolfijnen,... Je kan ook een bezoek brengen aan de zeewier plantage.
Wij maakten een kanotocht op de mangrove, gingen zwemmen met dolfijnen en snorkelen. We genoten van het strand, de zee, de rust. We lieten een aantal vrouwen komen die ons allemaal een deugddoende massage gaven. Kortom, we hebben hier enorm genoten!
Van Paje reden we naar Nungwi, in het noorden van Zanzibar. Hier logeerden we in de Highland Bungalows, een oase van rust niet zo heel ver van de zee. Als laatste verblijfplaats kon dit wel tellen met comfortabele kamers en een zwembad ter verfrissing. Wij gingen hier lekker eten, wandelen en volgden er een kookworkshop. Je kan er ook een snorkel of duiktour boeken, of je kan gaan suppen,...
Ideaal om te watersporten in combinatie met genieten en relaxen.
Na deze laatste "chille" dagen, keren we terug naar Stonetown waar we de volgende dag onze vlucht naar België nemen. Daar eindigt onze Afrika avontuur.